Ga direct naar de inhoud.

Hey, ik heb gehoord dat…

Geplaatst op 10 oktober 2014

foto Hey, ik heb gehoord dat…

De aanleiding voor het schrijven van een nieuwe blog kan zich soms spontaan voordoen, maar in dit geval komt de inspiratie voor het navolgende stukje tekst uit een reeks gelijksoortige vragen die ik de afgelopen maanden heb mogen ontvangen. Allemaal met hetzelfde onderwerp. En nagenoeg allen gesteld door onze zeer gerespecteerde, vrouwelijke medemens. Ja, ik kan er ook niets aan doen dames.

‘Hey, ik heb gehoord dat je van eiwitshakes dik wordt, klopt dat?’. Jullie snappen natuurlijk dat ik erg blij was dat ik tijdens deze gesprekken mijn broekriem stevig had aangesnoerd. Mensen geloven van alles, mensen nemen van alles aan en dat allemaal zonder zelf ook maar enigszins logisch na te denken. En dit niet logisch (kunnen) nadenken, kan natuurlijk het gevolg zijn van het niet op orde hebben van je voeding. Want als je te weinig eet dan draaien jouw relevante lichamelijke processen niet optimaal. Organen hebben energie nodig, evenals je spijsverteringsstelsel en je zenuwstelsel. Om over je hersenactiviteit nog maar te zwijgen.

Maar goed, even terug naar de kern van deze blog: ‘Kan je dik worden van 1 product?’ Ja, natuurlijk! Wanneer je iedere dag, gedurende een langere periode alleen maar hamburgers eet en ervoor zorgt dat je dit doet boven je onderhoudsniveau (dat is het aan Kcal dat een mens kan verorberen zonder af te vallen of aan te komen) dan ga je aankomen van hamburgers. En datzelfde geldt voor bananen, Haribo kevers, avocado’s en natuurlijk eiwitshakes. In dit kader moest ik direct weer denken aan die Belg die zowaar afviel door alleen maar Gin Tonics te drinken. Van hetzelfde laken een pak.

Moraal van het verhaal. Binnen een uitgebalanceerd, regelmatig voedingspatroon word je niet dik van 1 product. Sterker nog, binnen een uitgebalanceerd voedingspatroon kan je een eiwitshake vaak zien als een meer dan aangename verwelkoming om zodoende het juiste eiwitniveau te behalen dat jouw lichaam dagelijks nodig heeft. Eiwitten zorgen voor de instandhouding en opbouw van jouw spiermassa en daar wordt ieder lichaam blij en sterker van.

Op basis van bovenstaand relaas kan ik stellen dat je niet dik wordt van 1 product. Nee. Je wordt dik van het feit dat je de discipline niet hebt om energie te stoppen in het bijhouden van je voeding. Van het feit dat je geen prioriteit legt bij het creëren van een uitgebalanceerd, dagelijks voedingspatroon waar jouw stofwisseling blij van wordt. Van het feit dat je liever energie stopt in het zoeken naar één guilty product dat jouw lichaam terroriseert, dan dat je energie stopt in het daadwerkelijk nastreven van jouw doel.

Hey, ik heb gehoord dat…’. Ik vermoed dat ik deze vraag de komende tijd niet meer vaak zal horen. En dat is mooi, want dan kan ik alle tijd en energie stoppen in het bespreken van zaken die daadwerkelijk leiden tot het bereiken van jouw persoonlijke doelen ;-)

« terug


Richard Bot

Robert Bot

Personal Trainer

Robert Bot heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van fitness, aangevuld met de benodigde theoretische kennis (Fit!Vak A & B). Tel daarbij zijn onverminderde aandacht voor de juiste voeding, zijn sterke eigenschap om mensen te motiveren en zijn focus voor het behalen van een realistisch eindresultaat en je kan concluderen dat je met Robert de juiste personal trainer gevonden hebt. HE JUST LOVES TO MAKE (F)IT PERSONAL!