Ga direct naar de inhoud.

EUREKA: Belg valt af van een gin-tonic dieet!

Geplaatst op 22 augustus 2014

foto EUREKA: Belg valt af van een gin-tonic dieet!

Het stond er echt afgelopen week. Op NOS.nl nog wel. Van het AD of De Telegraaf had ik het mezelf nog best kunnen voorstellen, maar op de één of andere manier schat ik de vertegenwoordigers van de Nederlandse Omroep Stichting toch iets hoger in. Tot afgelopen week dus.

Een nieuwsbericht (opgepikt vanuit de Belgische krant De Standard) had de publicatie-eisen van de NOS overwonnen en verdiende dus een plekje binnen de rubriek ‘Opmerkelijk’. Een Belgische man leefde al een week op een dieet van gin-tonics en deze 34-jarige kerel uit Brasschaat bleek al ruim zeven kilo kwijt te zijn. EUREKA!!! Of toch niet?

Laten we even eerlijk en nuchter (what’s in a word) blijven in dit geval. Zoals ik al vaker heb verkondigd, heeft ieder mens een BMR (Basal Metabolic Rate). Dit betreft het aantal calorieën dat je lichaam in rust verbrandt. Deze BMR is bedoeld om voldoende energie te verkrijgen om normale lichaamsfuncties te kunnen laten plaatsvinden (denk hierbij aan de temperatuurregulering, de bloedcirculatie, de spijsvertering en alle andere stofwisselingsprocessen in jouw lichaam). Wanneer je er vervolgens vanuit gaat dat er in een periode van 24 uur ook nog wat activiteiten worden ondernomen, dan kan je voor een man uitgaan van gemiddeld 2.500 Kcal per dag als energiewaarde waarbij hij niet afvalt of aankomt.

Belgium Flag

En nu komt er dus een Belg, in al zijn wijsheid. Die zuipt de hele week alleen maar Gin-Tonics. Enige fact-checking levert op dat een dubbele Gin-Tonic 175 Kcal aan energiewaarde levert. Er vanuit gaande dat deze 34 jarige Belg een gemiddelde lengte (180 cm) en een gemiddeld gewicht (80 kg) heeft, zou hij dus dagelijks ruim 10 dubbele gin-tonics moeten nuttigen om aan zijn BMR waarde te komen en ruim 14 stuks om de energie-waarde te bereiken waarbij hij niet aankomt of afvalt (of moet ik 'omvalt' zeggen in dit geval?!)

Voelen jullie hem al zitten? Natuurlijk is het logisch dat je afvalt wanneer je een week lang alleen maar gin-tonics naar binnen klapt! Gewoonweg omdat je (waarschijnlijk) nog niet eens aan je BMR komt, laat staan aan de energiewaarde die ervoor zorgt dat je niet aankomt of afvalt. En dan hebben we het nog niet eens over het volledig ontbreken van de juiste verdeling macro- en micro-nutriënten en vitaminen die je lichaam dagelijks nodig heeft.

Moraal van dit verhaal: Er werkt minimaal 1 Belg op de redactie bij de NOS!

Meer info omtrent echte, zinvolle voedings- en trainingstips? Contact ons via info@fitnessrebels.nl

« terug


Richard Bot

Robert Bot

Personal Trainer

Robert Bot heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van fitness, aangevuld met de benodigde theoretische kennis (Fit!Vak A & B). Tel daarbij zijn onverminderde aandacht voor de juiste voeding, zijn sterke eigenschap om mensen te motiveren en zijn focus voor het behalen van een realistisch eindresultaat en je kan concluderen dat je met Robert de juiste personal trainer gevonden hebt. HE JUST LOVES TO MAKE (F)IT PERSONAL!