Ga direct naar de inhoud.

Lekker stoken in een goed huwelijk

Geplaatst op 28 oktober 2014

foto Lekker stoken in een goed huwelijk

Dat is even een binnenkomer he, met zo’n titel. En voordat ik allemaal boze en verontwaardigde mailtjes in mijn Fitness Rebels inbox ontvang, wil ik direct even 1 ding duidelijk maken: Ik heb het hier niet over een verbintenis tussen 2 personen. Ik heb het hier niet over een afspraak tussen mensen die elkaar toevallig op straat, in de club, op het werk of waar dan ook zijn tegengekomen. Nee, ik heb het hier over de persoonlijkste vorm van ‘horse and carriage’. Ik heb het hier over een huwelijk dat is/wordt gesloten binnen de grenzen van jouw eigen lichaam. Een huwelijk tussen voeding en jouw stofwisseling.

Ik ken de strijd die velen van jullie voeren met voeding. Een strijd die voornamelijk is ingegeven door onbekendheid en onwetendheid. Zijn suikers slecht? Is vet slecht? Moet ik echt zoveel Kcal naar binnen werken op een dag? Van supplementen word je toch dik? En daarbij komt nog eens dat de antwoorden op deze vragen vaak niet éénduidig en helder zijn. Zoveel mensen, zoveel antwoorden zeg maar.

Ik redeneer graag vanuit de logica en vanuit de normale werking van het menselijk lichaam. En om het één en ander nog beter te duiden, maak ik dan graag een koppeling naar de praktijk van alle dag. Je lichaam is namelijk een fabriek die wordt aangedreven door een (verbrandings)motor. En om deze motor (stofwisseling) goed te laten draaien is energie nodig. Energie die wordt geleverd door voeding. Voeding staat gelijk aan de kolen in een barbecue en aan de houtblokken in een open haard.

Je moet er dus voor zorgen dat jouw lichaam (met alle fysiologische kenmerken) dagelijks wordt voorzien van de juiste hoeveelheid energie in de juiste vorm. Op deze wijze zorg je er namelijk voor dat alle processen in jouw lichaam optimaal gaan draaien. Te weinig energie betekent dat essentiële processen stil vallen met futloosheid, gebreken en ziektes tot gevolg. Geef jouw lichaam dus waar het om vraagt en hou ‘elkaar’ tevreden.

Maar goed, even terug naar de barbecue. Te weinig kolen resulteren in een te laag verbrandingsniveau. En zo werkt het in het lichaam ook. Te weinig voeding en een onregelmatig voedingspatroon laten jouw stofwisseling niet optimaal functioneren. En wanneer je dan die hamburger, donut of zak frites met mayo naar binnen werkt dan is de kans groot dat deze wordt opgeslagen als reserve (lees: vetmassa). Gooi maar eens een natte krant in een kachel die niet goed brandt. Het vuur zal doven en de krant zal blijven liggen. Wanneer je dit echter doet in een kachel die optimaal brandt (dankzij de juiste hoeveelheid houtblokken) dan verdwijnt zelfs die natte krant als sneeuw voor de zon.

Het moraal van dit verhaal? Er is niets zo fijn als flink STOKEN in een goed huwelijk. Jouw lichaam vraagt erom! ;-)

« terug


Richard Bot

Robert Bot

Personal Trainer

Robert Bot heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van fitness, aangevuld met de benodigde theoretische kennis (Fit!Vak A & B). Tel daarbij zijn onverminderde aandacht voor de juiste voeding, zijn sterke eigenschap om mensen te motiveren en zijn focus voor het behalen van een realistisch eindresultaat en je kan concluderen dat je met Robert de juiste personal trainer gevonden hebt. HE JUST LOVES TO MAKE (F)IT PERSONAL!