Ga direct naar de inhoud.

De term ‘cheaten’ nader belicht

Geplaatst op 5 oktober 2016

foto De term ‘cheaten’ nader belicht

Het is zo langzamerhand een ‘scheldwoord’ geworden binnen de muren van de fitnessclub: ‘Cheaten’. Maar wat is nu feitelijk de betekenis van dit woord? Wanneer kan je spreken over ‘cheaten’, oftewel ‘gemeen spelen’, en wanneer is het gebruik ervan eigenlijk volledig misplaatst? Ik liet het even op mij inwerken en kwam uiteindelijk tot een vrij opvallende conclusie.

‘Cheaten’ betekent voor de meesten het nuttigen van een voedingsmiddel cq. maaltijd waarvan men onbewust (of bewust) weet dat het niet de allerbeste voedingswaardes bevat. Denk hierbij aan een net iets te vette hamburger, een iets te zoete frisdrank of natuurlijk een rijsttafel voor 4 personen die je binnen 15 minuten achter je kiezen klapt. In je uppie welteverstaan. Allemaal voorbeelden waar het woord ‘cheaten’ op wordt toegepast. Maar feitelijk moet er dan ook nog aan een andere belangrijke randvoorwaarde worden voldaan om het echt ‘cheaten’ te mogen noemen. Hierbij mijn toelichting.

‘Cheaten’ is, mijns inziens, het bewust afwijken van een vast (of beter gezegd stabiel en regelmatig) voedingspatroon waar je bewust voor gekozen hebt. Dus wanneer jij dagelijks een bepaalde hoeveelheid Kcal tot je neemt (vanzelfsprekend met een juiste verdeling aan marco-nutriënten) en jij wijkt hier bewust vanaf, dan kan je wat mij betreft met recht spreken van ‘gemeen spel met eigen goedkeuring’. De ervaring leert echter dat de gemiddelde mens geen vast voedingspatroon hanteert en daarnaast vaak ook nog eens onder een dagelijks noodzakelijke  energiebehoefte consumeert. Het eten van een vette hamburger is in zo’n geval dan niet de meest ideale voedingswaardekeuze, maar wel een zeer welkome aanvulling voor jouw lichaam. Het gebruik van het woord ‘cheaten’ zou in dit geval dan ook niet op zijn plaats zijn.

Iedereen die de behoefte voelt om eens een keer ECHT te kunnen ‘cheaten’, zou er goed aan doen zijn lichaam eerst te verwennen met een regelmatig, dagelijks voedingspatroon. En dan bedoel ik geen dieet, maar gewoonweg een hoeveelheid voedsel dat jouw lichaam (op basis van geslacht, leeftijd, gewicht, lengte en activiteiten) nodig heeft en waar jouw verbrandingsmotor blij van wordt. Hou dit patroon voor een langere periode aan en maak er een way of life van. Dan kan je namelijk na verloop van tijd eindelijk echt een keer keihard gillen: ‘CHEATDAYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY’!!!!!

Meer info, advies en/of tips? Mail ons op info@fitnessrebels.nl

« terug


Richard Bot

Robert Bot

Personal Trainer

Robert Bot heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van fitness, aangevuld met de benodigde theoretische kennis (Fit!Vak A & B). Tel daarbij zijn onverminderde aandacht voor de juiste voeding, zijn sterke eigenschap om mensen te motiveren en zijn focus voor het behalen van een realistisch eindresultaat en je kan concluderen dat je met Robert de juiste personal trainer gevonden hebt. HE JUST LOVES TO MAKE (F)IT PERSONAL!